PRAVILNIK O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA UGOSTITELJSKE DELATNOSTI, NAČINU PRUŽANJA UGOSTITELJSKIH USLUGA, RAZVRSTAVANJU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I MINIMALNO TEHNIČKIM USLOVIMA ZA UREĐENJE I OPREMANJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

(“Službeni glasnik RS”, broj 48/2012)

I OSNOVNA ODREDBA

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i način obavljanja ugostiteljske delatnosti, način

pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanje ugostiteljskih objekata, minimalni tehnički

uslovi za ureñenje i opremanje ugostiteljskih objekata u zavisnosti od načina

usluživanja i vrste usluga koje se pretežno pružaju u ugostiteljskom objektu i van

ugostiteljskog objekta, u pokretnom objektu, u domaćoj radinosti i u seoskom

turističkom domaćinstvu.

I USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA UGOSTITELJSKE DELATNOSTI, NAČIN

PRUŽANJA UGOSTITELJSKIH USLUGA

Član 2

Ugostiteljska delatnost jeste pružanje usluga smeštaja, pripremanje i usluživanje hrane,

pića i napitaka, kao i pripremanje i dostavljanje hrane korisnicima za potrošnju na

drugom mestu, u skladu sa zakonom kojim se ureñuje oblast turizma.

Ugostiteljska delatnost se obavlja u ugostiteljskom objektu, van ugostiteljskog objekta i

u pokretnom ugostiteljskom objektu, u skladu sa zakonom kojim se ureñuje oblast

turizma.

Ugostiteljski objekat je funkcionalno povezan, posebno ureñen i opremljen prostor koji

ispunjava propisane minimalne tehničke i sanitarno-higijenske uslove za pružanje

ugostiteljskih usluga, odnosno za obavljanje ugostiteljske delatnosti, u skladu sa

zakonom kojim se ureñuje oblast turizma.

Član 3

Usluge smeštaja se mogu pružati na sledeće načine: pružanjem usluga smeštaja u

prostoriji i pružanjem usluga smeštaja na otvorenom.

Usluge ishrane i pića se mogu pružati na sledeće načine:

1) usluživanjem u prostoriji i usluživanjem na otvorenom prostoru;

2) usluživanjem na ugostiteljski način i usluživanjem preko pulta ili šaltera;

3) samousluživanjem.

Usluživanje na ugostiteljski način je usluživanje koje se vrši u posuñu, sa priborom za

jelo, a hrana i piće se najčešće konzumiraju za stolom.

II RAZVRSTAVANJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Član 4

Prema vrsti ugostiteljskih usluga koje se u objektu pružaju, ugostiteljski objekat može

biti:

1) ugostiteljski objekat za smeštaj;

2) ugostiteljski objekat za ishranu i piće;

3) ketering objekat.

U ugostiteljskom objektu za smeštaj pružaju se sledeće vrste ugostiteljskih usluga:

1) usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka ili

2) usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja pića i napitaka ili

3) usluge smeštaja i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu.

U ugostiteljskom objektu za ishranu i piće pružaju se sledeće vrste ugostiteljskih

usluga:

1) usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka ili

2) usluge pripremanja i usluživanja pića i napitaka.

U ugostiteljskom objektu za smeštaj i u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće mogu

se pružati i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu.

U ketering objektu se priprema hrana, piće i napici, radi usluživanja i potrošnje na

drugom mestu.

  1. Vrste ugostiteljskih objekata za smeštaj

Član 5

Vrste ugostiteljskih objekata za smeštaj su: hotel, apart hotel, garni hotel, motel,

turističko naselje, apartmansko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište,

kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, lovačka kuća,

lovačka koliba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja nezavisno od naziva pod

kojim posluju (konačište, han, konak, etno kuća, vila, kampiralište, kamping odmorište,

kamping stop i dr.).

Ugostiteljski objekat za smeštaj može imati depandanse, paviljone, bungalove kao

odvojene grañevinske celine locirane u njegovoj neposrednoj blizini. U depadansima

paviljonima, bungalovima se pružaju usluge smeštaja, a usluge ishrane i pića po pravilu

u osnovnom objektu.

Izuzetno od stava 2. ovog člana depadansi, paviljoni, bungalovi ne mogu biti u sastavu

ugostiteljskih objekata za smeštaj vrste kuća, apartman, soba i seosko turističko

domaćinstvo.

Član 6

Hotel je ugostiteljski objekat za smeštaj u kojem se pružaju usluge smeštaja, ishrane i

pića i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu, minimalnog kapaciteta deset smeštajnih

jedinica. Hotel je funkcionalna celina koju čini grañevinski objekat, odnosno deo

grañevinskog objekta. Hotel može imati odvojene delove koji nisu spojeni toplom

vezom sa osnovnim objektom u kojem se pružaju usluge smeštaja, a usluge ishrane i

pića i druge usluge pružaju se u osnovnom objektu.

Apart hotel je podvrsta hotela minimalnog kapaciteta sedam smeštajnih jedinica od

kojih najmanje 80% čine smeštajne jedinice vrste apartman.

Garni hotel je podvrsta hotela minimalnog kapaciteta sedam smeštajnih jedinica u

kojem se pružaju usluge noćenja i doručka koji se može pripremati u garni hotelu ili

pribavljati keteringom.

Hotel je ugostiteljski objekat koji se kategoriše.

Član 7

Motel je ugostiteljski objekat za smeštaj u kojem se pružaju usluge smeštaja, ishrane i

pića, lociran uz saobraćajnicu izvan naseljenog mesta namenjen kraćem zadržavanju

gostiju, minimalnog kapaciteta sedam smeštajnih jedinica. Motel je funkcionalna celina

koju čini grañevinski objekat odnosno deo grañevinskog objekta. Motel može imati

odvojene delove koji nisu spojeni toplom vezom sa osnovnim objektom u kojem se

pružaju usluge smeštaja, a usluge ishrane i pića i druge usluge pružaju se u osnovnom

objektu.

Motel je ugostiteljski objekat koji se kategoriše.

Član 8

Turističko naselje je ugostiteljski objekat predstavljen skupom grañevinski izdvojenih

objekata za smeštaj i ishranu i piće minimalnog kapaciteta od 25 smeštajnih jedinica,

koji mora da ima centralnu recepciju, ugostiteljske, sportsko-rekreativne, zabavne i

druge objekte i sadržaje koji su prilagoñeni uslovima destinacije. U sastavu turističkog

naselja se nalazi više odvojenih funkcionalno i grañevinski povezanih celina.

Apartmansko naselje je turističko naselje koje u svom sastavu ima preko 80%

smeštajnih jedinica vrste apartman.

Turističko naselje je ugostiteljski objekat koji se kategoriše.

Član 9

Kamp je ugostiteljski objekat za smeštaj na otvorenom prostoru, u kojem se pružaju

usluge privremenog postavljanja i korišćenja pokretne opreme za kampovanje potrebne

za boravak gostiju na otvorenom prostoru, usluge smeštaja u stacioniranom objektu za

smeštaj (kamp prikolice, kamp kućice i bungalovi), kao i usluge parkiranja motornih

vozila gostiju, sa najmanje 15 kamp parcela.

Kampiralište je ugostiteljski objekat za smeštaj na otvorenom prostoru, u kojem se

pružaju usluge privremenog postavljanja i korišćenja pokretne opreme za kampovanje

potrebne za boravak gostiju na otvorenom prostoru, usluge smeštaja u stacioniranom

objektu za smeštaj (kamp prikolice, kamp kućice i bungalovi), kao i usluge parkiranja

motornih vozila gostiju, sa maksimalno 30% stacionarnih objekata za smeštaj u odnosu

na ukupan broj kamp parcela.

Kamping odmorište (kamping stop, kamping parking) je ugostiteljski objekat za smeštaj

na otvorenom prostoru, namenjen noćenju ili kraćem zadržavanju gostiju, sa najviše 30

kamp parcela, u kojem se pružaju usluge privremenog postavljanja pokretne opreme za

kampovanje u vlasništvu gostiju.

Ugostiteljski objekat iz stava 1. ovog člana se kategoriše, a ugostiteljski objekti iz st. 2. i

  1. ovog člana se ne kategorišu.

Član 10

Pansion je ugostiteljski objekat za pružanje usluga smeštaja, ishrane i pića i drugih

usluga uobičajenih u ugostiteljstvu, po pravilu za duži boravak, sa najmanje pet

smeštajnih jedinica. Pansion je funkcionalna celina koju čini grañevinski objekat,

odnosno deo grañevinskog objekta. Pansion može imati odvojene delove koji nisu

spojeni toplom vezom sa osnovnim objektom u kojem se pružaju usluge smeštaja, a

usluge ishrane i pića i druge usluge pružaju se u osnovnom objektu.

Pansion je ugostiteljski objekat koji se kategoriše.

Član 11

Prenoćište (konačište, konak, han, i sl.) je ugostiteljski objekat za pružanje usluge

smeštaja u kome se mogu pružati i usluge ishrane i pića.

Odmaralište i drugi objekti namenjeni odmoru i rekreaciji posebnih kategorija korisnika

(dečja i omladinska odmarališta, planinarski, izviñački i dr.), u kojima se pružaju usluge

smeštaja i ishrane i pića ili samo smeštaja zaposlenima, deci i omladini, odnosno

članovima udruženja i organizacija osnivača odmarališta, ukoliko usluge smeštaja i

ishrane i pića ili samo smeštaja pružaju trećim licima, smatraju se ugostiteljskim

objektima.

Hostel je ugostiteljski objekat za pružanje usluge smeštaja u kojem se po pravilu

obezbeñuje ležaj u višekrevetnim sobama (zajedničko korišćenje sobe) i to maksimalno

jedan ležaj (poseban ili na sprat) na 4 m2

, sa razmakom od 0,75 m izmeñu kreveta, a

mogu se pružati usluge ishrane i pića u hostelu ili u njegovoj neposrednoj blizini. U

hostelu mora biti obezbeñeno čuvanje stvari gosta.

Ugostiteljski objekti iz ovog člana se ne kategorišu.

Član 12

Kuća je grañevinski i funkcionalno samostalan ugostiteljski objekat za smeštaj sa

sopstvenim dvorištem koja se izdaje gostu kao celina. Gostu kome se pružaju usluge

smeštaja u kući, mogu se pružati i usluge ishrane i pića. U kući je obezbeñena

mogućnost da gost samostalno priprema hranu.

Apartman kao zaseban ugostiteljski objekat za smeštaj je deo stambene zgrade ili kuće

u kojem se gostu apartmana pruža usluga smeštaja, a može se pružati i usluga ishrane

i pića. U apartmanu je obezbeñena mogućnost da gost samostalno priprema hranu.

Soba kao zaseban ugostiteljski objekat za smeštaj je deo stambene zgrade, kuće ili

stana u kome se pruža usluga smeštaja, a može da se gostu sobe pruža i usluga

ishrane i pića.

Seosko turističko domaćinstvo je ugostiteljski objekat ili grupa ugostiteljskih objekata za

smeštaj, u kojem se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića ili samo ishrane i pića, koji

se nalazi u ruralnom (seoskom) okruženju sa elementima lokalnog obeležja i nasleña.

Usluge smeštaja odnosno ishrane i pića iz ovog člana pruža fizičko lice kao i

preduzetnik, privredno društvo, drugo pravno lice ili ogranak stranog pravnog lica, u

skladu sa zakonom kojim se ureñuje oblast turizma.

Ugostiteljski objekti iz ovog člana se kategorišu.

Član 13

Lovačka vila je objekat za smeštaj u kojem se gostima pružaju usluge smeštaja,

ishrane i pića, koja ima najmanje pet smeštajnih jedinica vrste soba sa kupatilom i/ili

apartman.

Lovačka kuća je objekat za smeštaj u kojem se gostima, u prirodnom okruženju u

lovištu, pružaju usluge smeštaja, a mogu da se pružaju i usluge ishrane, pića i

napitaka.

Lovačka koliba je objekat za smeštaj gostiju u lovištu, na mestu udaljenom od naselja i

komunikacija, a namenjen je kraćem zadržavanju gostiju.

Ugostiteljski objekat iz stava 1. ovog člana se kategoriše, a ugostiteljski objekti iz st. 2. i

  1. ovog člana se ne kategorišu.

Na ugostiteljske objekte iz ovog člana se ne primenjuju ostale odredbe ovog pravilnika.

  1. Vrste ugostiteljskih objekata za ishranu i piće

Član 14

Vrste ugostiteljskih objekata za pružanje usluga ishrane i pića su: restoran, kafana, bar,

objekat brze hrane, pokretni objekat i drugi objekti (gostionica, krčma, konoba, mehana,

nacionalna kuća, čarda, restoran domaće kuhinje, taverna, kafeterija, picerija,

pečenjara, gril, ćevabdžinica, riblji gril, pileći gril, roštiljnica, pivnica, kafeposlastičarnica, palačinkarnica, kafe, čajdžinica, bife, bistro, birtija, aperitiv bar, kafe

bar, koktel bar sendvič bar, salat bar, ekspreso bar, snek bar, noćni bar, disko bar,

dansing bar, kabare bar i dr.).

Ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića se ne kategorišu.

Član 15

Restoran je ugostiteljski objekat u kojem se priprema i za stolom uslužuje veliki izbor

toplih i hladnih jela, poslastica, pića i napitaka. Pored jela domaće kuhinje, u restoranu

se pripremaju i uslužuju jela internacionalne kuhinje, odnosno jela koja su po nazivu,

vrsti namirnica od kojih se pripremaju i načinu pripremanja opšte poznata u svetu. Za

svako konzumno mesto u prostoriji za usluživanje restorana mora biti obezbeñena

površina od najmanje 1,50 m2

. U ponudi restorana mora biti najmanje jedan meni sa tri

sleda jela.

Specijalizovani restoran (restoran domaće kuhinje, kineski, italijanski, vegetarijanski,

riblji, lovački, i dr.) je podvrsta restorana u kojem se pripremaju i uslužuju posebne vrste

jela, koja u ponudi jela ima pretežno posebne vrsta jela prema specijalizaciji restorana.

Restoran sa samoposluživanjem, odnosno ekspres restoran je ugostiteljski objekat u

kojem se pripremaju i uslužuju unapred pripremljena topla i hladna jela, pića i napitci,

pri čemu se usluge ishrane i pića vrše samoposluživanjem ili po principu samoizbora i

samoposluživanja unapred pripremljenih toplih i hladnih jela koja su izložena u toplim i

hladnim vitrinama, kao i i pića i napitaka.

Član 16

Kafana (gostionica, krčma, konoba, mehana, čarda, taverna i sl.) je ugostiteljski objekat

u kojem se pripremaju i uslužuju pića, napici, pretežno jednostavna jela (sve vrste

doručaka, suhomesnati proizvodi, kuvana jela, specijaliteti od mesa) i jednostavne

poslastice.

Bar (kafeterija, aperitiv bar, kafe bar, koktel bar, sendvič bar, salat bar, snek bar, bar na

otvorenom, pab i dr.) je ugostiteljski objekat u kome se uslužuju pića i napici ili se

pripremaju i uslužuju ili samo uslužuju pića i napici i jednostavna topla i hladna jela.

Jela mogu da se pripremaju naočigled gostiju i uslužuju za pultom ili točionicom pića.

Disko bar, dansing bar, disko klub, kabare bar i sl. su ugostiteljski objekti u kojima se

pored usluga iz stava 2. ovog člana pružaju i usluge zabave: ples, muzički i kabare

programi i sl.

Kafe, kafić, čajdžinica i sl. je ugostiteljski objekat u kojem se uslužuju različite vrste pića

i napitaka i to pretežno topli napici (kafa, čaj, topla čokolada).

Član 17

Pokretni ugostiteljski objekat je objekat koji se premešta iz jednog mesta u drugo

sopstvenim pogonom ili vučom, u kome se priprema i uslužuje hrana pripremljena na

drugom mestu u originalnom pakovanju, kao i piće u originalnoj ambalaži ili na točenje,

uz upotrebu ambalaže za jednokratnu upotrebu.

Ugostiteljske usluge mogu se pružati i van ugostiteljskog objekta povremeno na

sajmovima, vašarima, prigodnim proslavama i drugim javnim manifestacijama, a

najduže 30 dana.

Član 18

Picerija, špagetara, piterija, tratorija, mlečni restoran, burekdžinica i slični objekti su

ugostiteljski objekti u kojima se pripremaju i uslužuju na ugostiteljski način jela od testa i

testenina (sve vrste finog peciva, burek, pite, mlečna jela, poslastice), pića i napici.

Kafe-poslastičarnica, palačinkarnica je ugostiteljski objekat u kojem se pripremaju i

uslužuju ili samo uslužuju, na ugostiteljski način, poslastice, sladoled, palačinke, pića i

napici.

Član 19

Objekat brze hrane (“fast food”) je ugostiteljski objekat u kojem se pripremaju i uslužuju

jednostavna topla i hladna jela, pića i napici u originalnoj ambalaži ili u ambalaži za

jednokratnu upotrebu, a usluživanje se vrši preko natkrivenog šaltera ili pulta.

Pečenjara je ugostiteljski objekat u kojem se pripremaju i uslužuju sve vrste pečenja,

pića i napici.

Gril (ćevabdžinica, riblji gril, pileći gril, roštiljnica) je ugostiteljski objekat u kojem se

pripremaju i uslužuju pretežno jela s roštilja, pića i napici, po pravilu za pultom ili

točionicom pića.

Pivnica (vinarija – vinski podrum) je ugostiteljski objekat u kojem se uslužuju pića

pretežno različite vrste piva (vina), napici i pripremaju i uslužuju jela specifičnog

asortimana (hladni naresci, slana peciva, kobasice i sl.).

Bife (bistro, buffet, birtija) je ugostiteljski objekat u kojem se pripremaju i uslužuju

pretežno hladna jela, pića i napici.

  1. Ketering objekat

Član 20

Ketering objekat je ugostiteljski objekat u kojem se priprema hrana, piće i napici radi

usluživanja i potrošnje na drugom mestu.

III MINIMALNI TEHNIČKI USLOVI ZA UREĐENJE I OPREMANJE UGOSTITELJSKIH

OBJEKATA U ZAVISNOSTI OD NAČINA USLUŽIVANJA I VRSTE USLUGA KOJE SE

PRETEŽNO PRUŽAJU U UGOSTITELJSKOM OBJEKTU I VAN UGOSTITELJSKOG

OBJEKTA, U POKRETNOM OBJEKTU, U DOMAĆOJ RADINOSTI I U SEOSKOM

TURISTIČKOM DOMAĆINSTVU

  1. Opšti minimalni tehnički uslovi za ureñenje i opremanje ugostiteljskih objekata

Član 21

Opšti minimalni tehnički uslovi utvrñeni ovim pravilnikom odnose se na sve vrste

ugostiteljskih objekata, ako ovim pravilnikom nije drugačije odreñeno.

Član 22

U ugostiteljskom objektu mora biti obezbeñeno:

1) snabdevanje tekućom higijenski ispravnom vodom za piće (javna vodovodna mreža,

lokalni vodni objekti, sopstveni bunar);

2) stalno snabdevanje električnom energijom (javna električna mreža, sopstveni

bešumni energetski izvor);

3) odlaganje čvrstih otpadnih materija (kontejneri ili kante sa poklopcima istog kvaliteta,

smešteni na posebno odreñenom prostoru);

4) odvoñenje otpadnih voda (javna kanalizaciona mreža, sopstvena kanalizacija,

septičke jame).

Ugostiteljski objekat za povremeno pružanje ugostiteljskih usluga na sajmovima,

vašarima i drugim javnim manifestacijama i pokretni objekat mogu se snabdevati

tekućom higijenski ispravnom vodom za piće iz rezervoara sa dovoljno tekuće higijenski

ispravne vode, ukoliko nije obezbeñeno snabdevanje higijenski ispravnom vodom za

piće iz javne vodovodne mreže, lokalnog vodnog objekta ili bunara.

Ugostiteljski objekat za povremeno pružanje ugostiteljskih usluga na sajmovima,

vašarima i drugim javnim manifestacijama i pokretni objekat mogu za odvoñenje

otpadnih voda obezbediti rezervoar za otpadnu vodu odgovarajućeg kapaciteta, ukoliko

nije obezbeñeno odvoñenje otpadnih voda u javnu kanalizacionu mrežu, sopstvenu

kanalizaciju ili septičku jamu.

Član 23

Sve prostorije i prostori u ugostiteljskom objektu u kojima borave ili se zadržavaju gosti

moraju da imaju obezbeñeno grejanje, osim u ugostiteljskim objektima koji posluju

samo u letnjem periodu.

Temperatura u prostorijama u kojima borave ili se zadržavaju gosti iznosi najmanje

18,5 °C.

Član 24

Prostorije u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće disko bar odnosno dansing bar,

disko klub, kabare bar i sl. iz člana 16. stav 3. ovog pravilnika, u kojima se emituje

muzika ili izvodi zabavni program, moraju imati dodatnu zvučnu izolaciju u skladu sa

posebnim propisima, kojom se obezbeñuje zaštita od buke stanara koji žive u

neposrednoj blizini ovog ugostiteljskog objekta.

Ugostiteljski objekat za smeštaj koji u svom sastavu ima disko bar odnosno dansing

bar, disko klub, kabare bar i sl. iz člana 16. stav 3. ovog pravilnika, ukoliko je sastavni

deo grañevinske celine ugostiteljskog objekta za smeštaj, mora ispuniti uslov iz stava 1.

ovog člana u cilju zaštite od buke gostiju koji koriste usluge smeštaja.

Član 25

Ugostiteljski objekat mora da bude priključen na javnu telefonsku mrežu, osim ako ne

postoje tehničke mogućnosti za priključenje.

Ugostiteljski objekat mora da ima najmanje jedan telefon na raspolaganju gostima

(fiksni ili mobilni telefon).

Član 26

Ugostiteljski objekat mora da ima posebno ureñen prilaz do ulaza za goste.

Prilazi do ulaza, ulaz u ugostiteljski objekat i naziv ugostiteljskog objekta moraju biti

osvetljeni u vreme rada objekta noću.

Član 27

Sve prostorije ugostiteljskog objekta moraju imati osvetljenje.

Sve prostorije, odnosno prostori u kojima se kreću ili zadržavaju gosti noću moraju biti

osvetljeni potpuno ili orijentacionom svetlom.

Član 28

Spoljni izgled ugostiteljskog objekta, podovi, zidovi, tavanice, stolarija, ureñaji i oprema

moraju se redovno održavati i biti u čistom, ispravnom i funkcionalnom stanju.

Član 29

Ugostiteljski objekat mora da bude opremljen i ureñen na način kojim se omogućava

racionalno korišćenje prostora, nesmetano i sigurno kretanje i boravak gostiju i

zaposlenog osoblja i nesmetan prenos stvari.

Član 30

Ugostiteljski objekat u kojem se pružaju usluge i osobama sa invaliditetom, mora da

ima ulaz u objekat, kao i vrata, opremu i prostor za manipulaciju u prostorijama koje

koriste, dimenzionisane i ureñene u skladu sa potrebama osoba sa invaliditetom.

Ulazna vrata smeštajne jedinice za osobe sa invaliditetom moraju da budu označena

odgovarajućim oznakama.

Član 31

Ugostiteljski objekat se sastoji od sledećih delova:

1) ekonomsko-tehničkog dela koji koristi isključivo zaposleno osoblje,

2) uslužnog dela koji je na raspolaganju gostima

ako ovim pravilnikom za pojedine vrste ugostiteljskog objekta i pojedine vrste

ugostiteljskih usluga koje se u njemu pružaju nije drugačije odreñeno.

Ekonomsko-tehnički deo imaju svi ugostiteljski objekti.

Ekonomsko-tehnički deo se može sastojati od kuhinjskog bloka, pomoćnih prostorija ili

prostora i servisno tehničkih prostorija ili prostora, zavisno od vrste ugostiteljskog

objekta i vrste ugostiteljskih usluga koje se u njemu pružaju.

Uslužni deo imaju ugostiteljski objekti za smeštaj i ugostiteljski objekti za ishranu i piće

koji pružaju usluge na ugostiteljski način.

Uslužni deo ugostiteljskog objekta čine različite prostorije odnosno prostori u zavisnosti

od vrste ugostiteljskog objekta i vrste ugostiteljskih usluga koje se u tom objektu

pružaju.

Prostorije i prostori ekonomsko-tehničkog i uslužnog dela ugostiteljskog objekta

površinom, ureñenjem, opremom i ureñajima moraju odgovarati vrsti ugostiteljskih

usluga koje se u ugostiteljskom objektu pružaju.

Osim prostorija i prostora iz ovog člana, ugostiteljski objekti koji pružaju druge usluge

uobičajene u ugostiteljstvu, mogu imati i druge prostorije i prostore za dodatne usluge

koje pružaju.

Član 32

Prostorija u ugostiteljskom objektu, u smislu ovog pravilnika, predstavlja izdvojenu

funkcionalnu celinu koja u organizacionom smislu može da se sastoji iz više delova –

prostora, koji mogu biti i vizuelno odvojeni.

Prostorije u ugostiteljskom objektu su meñusobno funkcionalno povezane i čine

tehničko-tehnološku celinu.

Prostorije u ugostiteljskom objektu moraju da budu osvetljene i provetrene, kao i da se

redovno čiste i spremaju.

Član 33

Prostorije odnosno prostori u ugostiteljskom objektu su meñusobno funkcionalno

povezane horizontalnim i vertikalnim komunikacijama: hodnicima, stazama,

stepeništima i liftovima.

Član 34

Podovi hodnika i stepeništa koje su namenjene gostima, moraju da obezbede zaštitu

od klizanja, kao i da budu zaštićeni podnim oblogama jednostavnim za čišćenje, pranje

i dezinfekciju.

Član 35

Ugostiteljski objekat za smeštaj sa više od pet nivoa mora da ima lift na svakom nivou

koji koriste gosti.

Pod nivoom se podrazumevaju: podrum, suteren, prizemlje, polusprat, sprat i

potkrovlje. Meñusprat ne predstavlja nivo.

Ako se podrum sastoji od više nivoa, uzimaju se u obzir svi nivoi koje koriste gosti. Dva

polusprata smatraju se jednim spratom – nivoom. Na svakom drugom poluspratu je

neophodna stanica lifta.

Potkrovlje ne mora imati stanicu lifta ukoliko tehničke mogućnosti to ne dozvoljavaju.

  1. Posebni minimalni tehnički uslovi za ugostiteljske objekte za ishranu i piće

Član 36

Posebni minimalni tehnički uslovi za ugostiteljske objekte za ishranu i piće utvrñeni

ovim pravilnikom se odnose na sve vrste ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, ako

ovim pravilnikom nije drugačije odreñeno.

Član 37

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće u kome se pružaju usluge pripremanja i

usluživanja hrane, pića i napitaka, sastoji se od prostorija ekonomsko-tehničkog dela

koje čine kuhinjski blok, pomoćne prostorije i servisno tehničke prostorije i od prostorija

uslužnog dela.

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće u kome se pružaju samo usluge pripremanja i

usluživanja pića i napitaka, sastoji se od prostorija odnosno prostora ekonomskotehničkog dela za prijem i skladištenje pića i ambalaže i od servisno-tehničkih prostorija

odnosno prostora u okviru ekonomsko-tehničkog dela i od prostorija uslužnog dela.

Uslužni deo u ugostiteljskim objektima iz st. 1. i 2. ovog člana sastoji se od prostorije

odnosno prostora za usluživanje, garderobe i toaleta za goste. Garderoba i toalet za

goste mogu se nalaziti u okviru prostorije odnosno prostora za usluživanje.

2.1. Ekonomsko-tehnički deo ugostiteljskih objekata za ishranu i piće

2.1.1. Kuhinjski blok ugostiteljskih objekata za ishranu i piće

Član 38

Kuhinjski blok ugostiteljskog objekta za ishranu i piće je funkcionalna celina koja se

sastoji iz više delova – radnih celina u kojima se odvija tehnološki proces obrade i

pripreme hrane i to:

1) prostorija ili prostora u kojima se obrañuje, priprema i čuva hrana pre usluživanja i

vrši pranje posuña (u daljem tekstu: kuhinja);

2) prostorija ili prostora u kojima se skladišti hrana, piće, predmeti opšte upotrebe i

povratna ambalaža (u daljem tekstu: magacini).

Kuhinja može imati točionicu pića, ukoliko ona nije smeštena u uslužnom delu

ugostiteljskog objekta.

Član 39

Ugostiteljski objekti za ishranu i piće vrste kafe-poslastičarnica, palačinkarnica, pokretni

ugostiteljski objekat, bar (kafeterija, aperitiv bar, kafe bar, koktel bar, sendvič bar, salat

bar, snek bar, bar na otvorenom, pab i dr.), disko bar, dansing bar, disko klub, kabare

bar i sl., mogu usluživati hranu pripremljenu na drugom mestu.

Kuhinjski blok u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće, u kojem se uslužuje hrana

pripremljena na drugom mestu odnosno objektu, umesto kuhinje ima prostoriju ili

prostor za prijem i kratkoročno čuvanje hrane.

Član 40

Kuhinjski blok u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće površinom, ureñenjem,

opremom i ureñajima mora da odgovara tehnološkom procesu koji se u njima odvija,

odnosno asortimanu ponuñenih jela, pića i napitaka.

Član 41

Kuhinja se oprema ugostiteljskom opremom i mora da ima:

1) termičke ureñaje i aparate;

2) pribor i ureñaje za čišćenje, merenje, obradu i pripremu hrane;

3) najmanje dve jednodelne sudopere sa toplom i hladnom vodom od kojih jedna za

hranu biljnog porekla (voće i povrće) i jedna za hranu životinjskog porekla (meso i riba)

i najmanje po jednu radnu površinu za pripremu hrane za povrće i voće, za meso i za

ribu;

4) police ili ormari za smeštaj kuhinjskog, restoranskog posuña i pribora i police ili

ormari za smeštaj hrane (dnevni magacin);

5) rashladne ureñaje za čuvanje hrane u kuhinji;

6) prostor sa najmanje jednom dvodelnom sudoperom s tekućom toplom i hladnom

vodom za pranje posuña, ili sa jednodelnom sudoperom s tekućom toplom i hladnom

vodom i mašinu za pranje posuña;

7) ureñaj za odvod dima, pare i mirisa koji onemogućava širenje dima, pare i mirisa u

prostorije u kojima se zadržavaju gosti;

8) prirodno ili mehaničko provetravanje sa mogućnošću izmene vazduha;

9) dovoljan broj higijenskih posuda za otpatke.

Kuhinja u zavisnosti od asortimana jela koja se u kuhinji pripremaju, ima toplu kuhinju

i/ili hladnu kuhinju.

Deo kuhinje u kojoj se vrši termička obrada hrane je topla kuhinja, a deo kuhinje u kojoj

se vrši priprema hladnih predjela, hladnih jela i salata je hladna kuhinja.

Član 42

Kuhinja u kojoj se priprema pica mora da ima i pećnicu za pečenje pica.

Kuhinja u kojoj se pripremaju razne vrste pečenja mora da ima i posebnu radnu celinu

za pripremu mesa opremljenu sa ureñajima za pečenje mesa (zidanim ili industrijski

proizvedenim ili kabinu s rotirajućim ražnjem), prostor za čuvanje pečenog mesa na

higijenski način i prostor za čišćenje, pranje i dezinfekciju opreme i pribora.

Kuhinja u kojoj se pripremaju poslastice i peciva mora imati i radnu celinu za pripremu

poslastica i peciva, pekarsko-poslastičarsku radionicu, koja se sastoji od radne

površine, sudopere sa tekućom hladnom i toplom vodom i rashladne vitrine za

poslastice.

Kuhinja u kojoj se pripremaju jednostavne poslastice (palačinke i sl.) ne mora da ima

radnu celinu iz stava 3. ovog člana, već se priprema jednostavnih poslastica može vršiti

u okviru tople kuhinje.

Član 43

Kuhinja u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće u kome se pripremaju jednostavna

hladna i topla jela specifičnog asortimana (jela sa roštilja, ili jela od testa i testenina,

hot-dog, sendvič, palačinke i sl.), a koji ima do 50 konzumnih mesta, umesto

propisanog broja sudopera iz člana 41. stav 1. tač. 3) i 6) ovog pravilnika može imati

jednodelnu sudoperu za pripremu hrane i jednodelnu sudoperu za pranje posuña.

Član 44

Prostorija odnosno prostor za prijem i kratkoročno čuvanje hrane u ugostiteljskom

objektu za ishranu i piće u kojem se na ugostiteljski način uslužuje hrana na drugom

mestu pripremljena, može imati: radne površine, termičke ureñaje, rashladne ureñaje

za čuvanje hrane, ureñaj za merenje, police ili ormare za smeštaj restoranskog posuña

i pribora i hrane, jednodelnu sudoperu s tekućom toplom i hladnom vodom za pranje

posuña ili mašinu za pranje posuña i dovoljan broj higijenskih posuda za otpatke,

odnosno mora da površinom, ureñenjem, opremom i ureñajima odgovara asortimanu

ponuñenih jela.

Prostor za prijem i kratkoročno čuvanje hrane u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće

u kojem se uslužuju se sendviči i slična jela pripremljena na drugom mestu, pri čemu se

ne usluživanje ne vrši na ugostiteljski način, mora imati termičke ureñaje, rashladne

ureñaje za čuvanje hrane i dovoljan broj higijenskih posuda za otpatke.

Prostorija za prijem i kratkoročno čuvanje hrane, odnosno prostorija u okviru koje se

nalazi prostor za prijem i kratkoročno čuvanje hrane, mora imati prirodno ili mehaničko

provetravanje sa mogućnošću izmene vazduha.

Član 45

Radne površine u kuhinji i prostoriji odnosno prostoru za prijem i kratkoročno čuvanje

hrane, moraju da imaju gornju ploču od materijala koji se lako čisti, pere i dezinfikuje, a

površine koje su u dodiru sa vodom moraju da budu od nerñajućeg materijala.

Pod u kuhinji i prostoriji odnosno prostoru za prijem i kratkoročno čuvanje hrane mora

da bude izrañen od materijala koji ne sme da bude klizav i koji se lako čisti i održava.

Zidovi u kuhinji i prostoriji odnosno prostoru za prijem i kratkoročno čuvanje hrane

moraju da budu obloženi do visine od 2 m od poda keramičkim pločicama ili

vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava.

Član 46

Za potrebe zaposlenog osoblja u kuhinji i prostoriji odnosno prostoru za prijem i

kratkoročno čuvanje hrane mora da se obezbedi poseban umivaonik sa tekućom

hladnom i toplom vodom opremljen priborom i sredstvima za pranje, dezinfekciju i

sušenje ruku na higijenski način.

Član 47

Magacin mora da bude organizovan u zavisnosti od vrste i količine hrane, pića,

sredstava za higijenu i drugih predmeta opšte upotrebe koja se u njemu skladišti.

Oprema se odgovarajućim paletama, policama ili regalima i hladnjačama ili rashladnim

ureñajima odgovarajućeg kapaciteta za lako kvarljivu hranu.

Magacin u kojem se čuva hrana mora biti u neposrednoj blizini kuhinje.

Ugostiteljski objekti koji umesto kuhinje imaju prostoriju odnosno prostor za prijem i

kratkoročno skladištenje hrane, nisu u obavezi da imaju magacin za hranu.

Član 48

Prostorije kuhinjskog bloka moraju da budu povezane na način kojim se obezbeñuje da

osoblje ne prolazi prostorijama koje su namenjene gostima.

Prozori i otvori u kuhinjskom bloku moraju da imaju mehaničku zaštitu od insekata i

glodara (mreža na prozorima, rešetka na slivnicima, maska na donjem delu vrata).

2.1.2. Pomoćne prostorije i servisno-tehničke prostorije ugostiteljskih objekata za

ishranu i piće

Član 49

Pomoćne prostorije se sastoje od prostorija koje služe za sanitarne, higijenske i druge

potrebe zaposlenog osoblja (garderoba odnosno prostor za presvlačenje, prostor za

odmor, toaleti i dr.).

U ugostiteljskom objektu za ishranu i piće se obezbeñuju pomoćne prostorije ureñene i

opremljene u skladu sa propisima kojima se ureñuju sanitarno-higijenski uslovi.

Član 50

U ugostiteljskom objektu za ishranu i piće mora biti obezbeñen najmanje jedan toalet za

zaposleno osoblje u skladu sa propisima kojima se ureñuju sanitarno-higijenski uslovi.

Član 51

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće koji se nalazi na aerodromu, železničkoj i

autobuskoj stanici, sajmu, zelenoj pijaci, u poslovnom, tržnom i sportskom centru i u

sličnim celinama, ne mora da ima toalet za zaposlene ako je obezbeñeno korišćenje

toaleta u okviru te celine koji koriste isključivo lica pod sanitarnim nadzorom.

Član 52

Servisno-tehničke prostorije sastoje se od prostorija ili prostora u kojima su smeštene

kotlarnice, instalacije i drugi ureñaji, koje služe za servisiranje i održavanje ureñaja i

opreme ugostiteljskog objekta za ishranu i piće.

2.2. Uslužni deo ugostiteljskog objekta za ishranu i piće

2.2.1. Prostorija odnosno prostor za usluživanje

Član 53

Usluživanje hranom, pićem i napicima može da se obavlja u prostoriji za usluživanje ili

prostoru za usluživanje na otvorenom (terase, bašte).

U delu prostorije odnosno prostora za usluživanje ugostiteljskog objekta za ishranu i

piće koji pruža usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, mogu se pred

gostima pripremati jednostavna hladna, topla jela, poslastice i napici.

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće sa samoposluživanjem mora da bude opremljen

samouslužnom linijom i izložbenim toplim i hladnim vitrinama za jela, pića i napitke.

Član 54

Prostorija za usluživanje mora da bude provetrena, osvetljena i opremljena nameštajem

(stolovi, stolice, klupe, pultovi i dr.) prikladnim za usluživanje hrane, pića i napitaka.

Pod u prostoriji za usluživanje mora da bude izrañen od materijala koji ne sme da bude

klizav i koji se lako čisti i održava.

Član 55

Sto za usluživanje mora da ima površinu koja se lako čisti i dezinfikuje.

Sto za usluživanje mora da bude prekriven neoštećenim i čistim stolnjakom ili

pojedinačnim podmetačima ispred svakog gosta, sa papirnom ili platnenom salvetom.

Pribor za jelo (kašike, noževi, viljuške i dr.) ugostiteljskog objekta za ishranu i piće koji

pruža usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, mora da bude od

nerñajućeg materijala i neoštećen.

Član 56

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće mora da ima točionicu pića.

Točionica pića je funkcionalna celina, prostorija ili deo prostorije, u kojoj se toče

alkoholna i bezalkoholna pića i pripremaju topli i hladni napitci.

Točionica pića može biti smeštena u kuhinji ili u sastavu prostorije odnosno prostora za

usluživanje.

Član 57

Točionica pića mora da ima:

1) pult za izdavanje pića i napitaka;

2) radnu površinu i dvodelnu sudoperu sa tekućom toplom i hladnom vodom sa

oceñivačem ili radnu površinu i mašinu za pranje čaša i jednodelnu sudoperu sa

oceñivačem;

3) priručni prostor za odlaganje ambalaže koji je fizički i vidno odvojen od prostora u

kojem se uslužuju gosti;

4) rashladne ureñaje;

5) termički ureñaj ukoliko se uslužuju topli napici;

6) dozatore pića ili obezbeñeno merenje količine pića;

7) police za čaše, šolje i pića;

8) higijensku posudu za otpatke.

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće u kojem se toči i uslužuje pivo vrste pivnica, mora

da bude opremljen ureñajem za točenje piva u okviru točionice pića.

Član 58

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće mora imati obezbeñene odgovarajući broj

vešalica u prostoriji za usluživanje ili garderobu (prostorija ili prostor) za odlaganje

odevnih predmeta gostiju.

U garderobi za goste koja se nalazi izvan prostorije za usluživanje, mora biti

obezbeñeno čuvanje odloženih odevnih predmeta gostiju.

Član 59

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće u kojem se u okviru prostorije za usluživanje

pružaju i usluge zabave, mora da bude opremljen podijumom za ples odnosno

podijumom za izvoñenje umetničkog programa.

Podijum predstavlja i deo prostorije za usluživanje koji je osloboñen od stolova i stolica.

Ugostiteljski objekat iz stava 1. ovog člana u kojem se prireñuje artistički, kabare

odnosno muzički program koji uključuje promenu garderobe odnosno kostima, mora

imati posebnu garderobu za izvoñače koja se oprema umivaonikom i tušem sa toplom i

hladnom vodom.

Ugostiteljski objekat iz stava 1. ovog člana u kojem se prireñuje artistički, kabare

odnosno muzički program, a muzički ureñaji i artistički rekviziti se drže u ovom

ugostiteljskom objektu za period za koji su izvoñači angažovani, mora imati prostoriju ili

prostor za smeštaj muzičkih ureñaja i artističkih rekvizita.

2.2.2. Toaleti za goste

Član 60

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće u kome se usluživanje vrši na ugostiteljski način,

mora da ima ureñen i opremljen toalet za goste, i to:

1) toalet za žene, koji se sastoji od predprostora i WC kabine;

2) toalet za muškarce, koji se sastoji od predprostora, WC kabine i pisoara.

Pisoar u toaletu za muškarce je zidna školjka na ispiranje tekućom vodom, postavljena

ili ograñena tako da se ne vidi izvan prostorije u kojoj se nalazi.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugostiteljski objekat za ishranu i piće do 30 konzumnih

mesta, u kome se usluživanje vrši na ugostiteljski način, mora da ima najmanje jedan

zajednički toalet za žene i muškarce koji se sastoji od jedne WC kabine i predprostora.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugostiteljski objekat za piće do 30 konzumnih mesta, u

kome se usluživanje vrši na ugostiteljski način, ne mora imati predprostor ukoliko je WC

kabina opremljena elementima predprostora koji su propisani članom 63. ovog

pravilnika.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugostiteljski objekat za ishranu i piće do 50 konzumnih

mesta, u kome se usluživanje vrši na ugostiteljski način, ne mora da ima pisoar u

toaletu za muškarce.

Član 61

Broj WC kabina i pisoara u toaletima za goste mora da bude srazmeran broju stalnih

konzumnih mesta (stajaća i sedeća) u prostoriji za usluživanje, i to najmanje:

1) do 80 mesta, jedna WC kabina u toaletu za žene i jedna WC kabina i jedan pisoar u

toaletu za muškarce;

2) do 180 mesta, dve WC kabine u toaletu za žene i jedna WC kabina i dva pisoara u

toaletu za muškarce;

3) do 550 mesta, tri WC kabine u toaletu za žene i dve WC kabine i tri pisoara u toaletu

za muškarce;

4) više od 550 mesta, četiri WC kabine u toaletu za žene i tri WC kabine i četiri pisoara

u toaletu za muškarce.

Propisani broj pisoara u toaletu za muškarce može da bude zamenjen odgovarajućim

brojem WC kabina.

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće, koji ispunjava uslove propisane u st. 1. i 2. ovog

člana, u WC kabinama toaleta za goste, pored propisanih uslova može imati i WC bez

šolje za sedenje (čučavac).

Član 62

WC kabina mora da ima:

1) WC šolju sa daskom za sedenje i ispiranjem tekućom vodom;

2) vešalicu za odeću;

3) napravu za zaključavanje vrata;

4) korpu za otpatke u toaletu za muškarce, a u toaletu za žene higijensku posudu za

otpatke sa poklopcem;

5) toaletni papir;

6) pribor za čišćenje WC šolje.

Član 63

Predprostor toaleta za goste mora imati:

1) umivaonik sa tekućom toplom i hladnom vodom;

2) ogledalo;

3) tečni sapun;

4) korpu za otpatke;

5) držač papirnog ubrusa i papirni ubrus ili aparat za sušenje ruku.

Broj umivaonika mora da odgovara najmanjem broju WC kabina propisanih u članu 61.

stav 1. ovog pravilnika.

Član 64

Na ulazu u toalet za goste mora da bude istaknuta prepoznatljiva oznaka namene tih

prostorija za žene i za muškarce.

Vrata toaleta moraju da budu od čvrstog neprovidnog materijala bezbednog za gosta.

Podovi u toaletu za goste moraju da budu ravni, glatki, bez oštećenja, otporni na

habanje, izrañeni od keramičkih pločica ili drugog čvrstog vodootpornog materijala koji

se lako čisti i održava, a u podu mora da bude ugrañen slivnik sa zaštitnom rešetkom.

Zidovi u toaletu za goste moraju da budu obloženi do visine od 1,50 m od poda

keramičkim pločicama ili vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava.

U toaletu za goste mora da bude obezbeñena prirodna ili veštačka ventilacija.

Ako je u toaletu za goste obezbeñena prirodna ventilacija, prozori moraju da budu od

neprozirnog stakla ili sa mogućnošću zaštite od pogleda spolja.

Toaleti moraju da budu čisti i dezinfikovani, a instalisana oprema u funkciji.

Član 65

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće koji se nalazi na aerodromu, železničkoj i

autobuskoj stanici, sajmu, zelenoj pijaci, u poslovnom, tržnom i sportskom centru i u

sličnim celinama, ne mora da ima toalet za goste ako je obezbeñeno korišćenje javnog

toaleta u okviru iste celine.

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće koji se nalazi na kupalištu i ureñenoj obali reka i

jezera, a posluje sezonski, ne mora da ima toalet za goste ako je obezbeñeno

korišćenje javnog toaleta u neposrednoj blizini, ukoliko je prilaz do javnog toaleta od

čvrstog materijala i osvetljen noću.

2.3. Posebni uslovi za ugostiteljske objekte za ishranu i piće koji usluživanje vrše

u originalnoj ambalaži ili u ambalaži za jednokratnu upotrebu preko natkrivenog

šaltera ili pulta

Član 66

Ugostiteljski objekat za ishranu i piće u kome se pripremaju topla i hladna jela, pića i

napici, a usluživanje se vrši u originalnoj ambalaži ili u ambalaži za jednokratnu

upotrebu preko natkrivenog šaltera ili pulta mora da ima:

1) termičke ureñaje;

2) pribor i ureñaje za čišćenje, merenje, obradu i pripremu hrane i jednodelnu sudoperu

sa tekućom toplom i hladnom vodom i najmanje jednu radnu površinu uz sudoperu;

3) police za smeštaj pića i opreme i pribora za pripremu hrane;

4) rashladne ureñaje za čuvanje hrane, pića i napitaka;

5) prostor i jednodelnu sudoperu sa tekućom toplom i hladnom vodom za čišćenje i

pranje opreme i pribora za pripremu hrane;

6) ureñaje za odvod dima, pare i mirisa;

7) prostor za držanje pribora i sredstava za higijenu;

8) higijenske posude za otpatke u objektu i pored objekta;

9) prostor za presvlačenje zaposlenog osoblja sa vešalicom za odeću;

10) toalet za zaposleno osoblje sa umivaonikom i tekućom hladnom i toplom vodom.

Propisani broj jednodelnih sudopera u stavu 1. tač. 2) i 5) ovog člana, može da bude

zamenjen jednom dvodelnom sudoperom sa tekućom toplom i hladnom vodom.

Ugostiteljski objekat iz stava 1. ovog člana ne mora imati toalet za zaposleno osoblje sa

umivaonikom i tekućom hladnom i toplom vodom iz stava 1. tačka 10) ovog člana,

ukoliko je obezbeñeno korišćenje toaleta udaljenog najviše do 30 m od ovog

ugostiteljskog objekta, a koji koriste isključivo lica pod sanitarnim nadzorom.

Radne površine iz stava 1. tačka 2) ovog člana moraju biti od materijala koji se lako

čisti i održava.

2.4. Posebni uslovi za ugostiteljske objekte za ishranu i piće za povremeno

pružanje ugostiteljskih usluga na sajmovima, vašarima i drugim javnim

manifestacijama i za pokretne objekte

Član 67

Ugostiteljski objekat za povremeno pružanje ugostiteljskih usluga na sajmovima,

vašarima i drugim javnim manifestacijama mora da ima:

1) odgovarajući prostor koji nije izložen zagañivanju koje može da ugrozi higijensku

ispravnost hrane;

2) termičke i rashladne ureñaje za obradu i čuvanje hrane, kao i za pića i napitke, u

skladu sa ponudom;

3) pribor i ureñaje za čišćenje, merenje, obradu i pripremu hrane i jednodelnu sudoperu

sa tekućom toplom i hladnom vodom i najmanje jednu radnu površinu za pripremu

hrane uz sudoperu, ako se hrana priprema;

4) jednodelnu sudoperu sa tekućom hladnom i toplom vodom za pranje pribora i

posuña, ako se hrana uslužuje na ugostiteljski način;

5) dovoljan broj higijenskih posuda za otpatke.

Propisani broj jednodelnih sudopera u stavu 1. tač. 3) i 4) ovog člana, može da bude

zamenjen jednom dvodelnom sudoperom sa tekućom toplom i hladnom vodom.

Radne površine iz stava 1. tačka 3) ovog člana moraju biti od materijala koji se lako

čisti i održava.

Član 68

Za pružanje ugostiteljskih usluga u pokretnom objektu se koristi ugostiteljska oprema

prilagoñena vrsti usluga koje se pružaju i vrsti pokretnog objekta.

Pokretni objekat mora da ima:

1) termičke i rashladne ureñaje za obradu i čuvanje hrane, kao i za pića i napitke, u

skladu sa ponudom;

2) pribor i ureñaje za čišćenje, merenje, obradu i pripremu hrane i jednodelnu sudoperu

sa tekućom toplom i hladnom vodom i najmanje jednu radnu površinu uz sudoperu, ako

se hrana priprema;

3) dovoljan broj higijenskih posuda za otpatke.

Radne površine iz stava 2. tačka 2) ovog člana moraju biti od materijala koji se lako

čisti i održava.

Član 69

U ugostiteljskom objektu za povremeno pružanje ugostiteljskih usluga na sajmovima,

vašarima i drugim javnim manifestacijama i pokretnom objektu za zaposleno osoblje se

obezbeñuje korišćenje toaleta koji može da bude udaljen najviše do 30 m od

ugostiteljskog objekta, a koji koriste isključivo lica pod sanitarnim nadzorom.

Član 70

Ukoliko se u objektu za povremeno pružanje ugostiteljskih usluga na sajmovima,

vašarima i drugim javnim manifestacijama uslužuje hrana i piće na ugostiteljski način,

za goste se obezbeñuje korišćenje toaleta koji može da bude udaljen najviše do 30 m

od ugostiteljskog objekta ili ima obezbeñeno korišćenje javnog toaleta u neposrednoj

blizini, do koga je prilaz od čvrstog materijala i osvetljen noću.

  1. Posebni minimalni tehnički uslovi za ugostiteljske objekte za smeštaj

Član 71

Posebni minimalni tehnički uslovi za ugostiteljske objekte za smeštaj utvrñeni ovim

pravilnikom se odnose na sve vrste ugostiteljskih objekata za smeštaj, ako ovim

pravilnikom nije drugačije odreñeno.

Ugostiteljski objekti za smeštaj koji podležu obavezi kategorizacije moraju ispunjavati i

standarde u skladu sa propisom kojim se ureñuju standardi za kategorizaciju

ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Član 72

Ugostiteljski objekat za smeštaj koji pruža usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja

hrane, pića i napitaka, sastoji se od prostorija ekonomsko tehničkog dela (kuhinjski

blok, pomoćne prostorije i servisno-tehničke prostorije), prostorija uslužnog dela za

ishranu i piće i prostorija uslužnog dela za smeštaj.

Ugostiteljski objekat za smeštaj koji pruža usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja

pića i napitaka, sastoji se od prostorija ekonomsko-tehničkog dela (magacin za piće,

magacin sredstava za higijenu, magacin za sredstva opšte upotrebe, pomoćne

prostorije, servisno-tehničke prostorije), uslužnog dela za smeštaj i uslužnog dela za

piće i napitke.

Ugostiteljski objekat za smeštaj koji pruža samo usluge smeštaja, sastoji se od

prostorija ekonomsko-tehničkog dela (magacin sredstava za higijenu, magacin za

sredstva opšte upotrebe, pomoćne prostorije i servisno-tehničke prostorije) i uslužnog

dela za smeštaj.

Uslužni deo za smeštaj se sastoji od prostorije odnosno prostora za prijem gostiju

(recepcije) i smeštajnih jedinica, a mogu ga činiti i zajednička kupatila, zajednički toaleti

odnosno zajednička WC kabina za goste u ugostiteljskom objektu za smeštaj sa

sobama bez kupatila.

3.1. Ekonomsko-tehnički deo ugostiteljskog objekta za smeštaj

3.1.1. Kuhinjski blok ugostiteljskog objekta za smeštaj

Član 73

Na kuhinjski blok ugostiteljskog objekta za smeštaj koji pored usluge smeštaja pruža

usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića, primenjuju se odredbe čl. 38 – 48. ovog

pravilnika, koje se odnose kuhinjski blok u ugostiteljskim objektima za ishranu i piće,

ako ovim pravilnikom nije drugačije odreñeno.

Član 74

Ugostiteljski objekti za smeštaj koji pružaju usluge ishrane i pića vrste garni hotel, kuća,

apartman i soba, mogu usluživati hranu pripremljenu na drugom mestu.

Ugostiteljski objekti vrste kuća, apartman i soba iz stava 1. ovog člana, umesto kuhinje

moraju imati prostoriju ili prostor za prijem i kratkoročno skladištenje hrane.

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste garni hotel iz stava 1. ovog člana, umesto kuhinje

mora imati prostoriju za prijem i kratkoročno skladištenje hrane.

Član 75

Kuhinja ugostiteljskog objekta za smeštaj vrste hotel, apart hotel, motel, turističko

naselje i pansion, u kojima se pružaju usluge ishrane i pića, umesto propisanog

prostora iz člana 41. stav 1. tačka 6) ovog pravilnika mora imati prostore sa dve

dvodelne sudopere sa tekućom toplom i hladnom vodom od kojih je jedna za pranje

kuhinjskog i jedna za pranje restoranskog posuña, ili jednodelnu sudoperu i mašinu za

pranje kuhinjskog posuña i jednodelnu sudoperu i mašinu za pranje restoranskog

posuña.

Član 76

Kuhinja ugostiteljskog objekta za smeštaj vrste garni hotel, može umesto propisanog

broja sudopera iz člana 41. stav 1. tačka 3) ovog pravilnika imati najmanje jednu

jednodelnu sudoperu sa toplom i hladnom tekućom vodom i radnu površinu uz

sudoperu.

3.1.2. Pomoćne prostorije i servisno-tehničke prostorije ugostiteljskog objekta za

smeštaj

Član 77

Pomoćne prostorije se sastoje od prostorija koje služe za sanitarne, higijenske i druge

potrebe zaposlenog osoblja (garderoba odnosno prostor za presvlačenje, prostor za

odmor, toaleti, kupatila, prostorija za pušenje i dr.).

U ugostiteljskom objektu za smeštaj se obezbeñuju pomoćne prostorije ureñene i

opremljene u skladu sa propisima kojima se ureñuju sanitarno-higijenski uslovi.

Član 78

Ugostiteljski objekat za smeštaj, za zaposleno osoblje koje je radno angažovano u

uslužnom delu ugostiteljskog objekta za smeštaj, mora imati najmanje jedno kupatilo i

toalet u skladu sa propisima kojima se ureñuju sanitarno-higijenski uslovi.

Član 79

Servisno-tehničke prostorije ugostiteljskog objekta za smeštaj sastoje se od prostorija ili

prostora u kojima su smeštene kotlarnice, instalacije i drugi ureñaji, koje služe za

servisiranje i održavanje ureñaja i opreme ugostiteljskog objekta za smeštaj.

Član 80

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste hotel, motel, turističko naselje i pansion mora da

ima jednu ostavu za sobarice na svakih započetih 30 smeštajnih jedinica ili na svakom

spratu.

Ugostiteljski objekat za smeštaj koji ne podleže obavezi kategorizacije, a ima do deset

smeštajnih jedinica, ne mora da ima ostavu za sobarice.

Ugostiteljski objekat za smeštaj koji ne podleže obavezi kategorizacije, a ima od 10 do

30 smeštajnih jedinica, mora da ima jednu ostavu za sobarice, a na svakih narednih 30

smeštajnih jedinica po još jednu ostavu.

Ostava za sobarice mora da ima:

1) umivaonik ili trokadero sa tekućom toplom i hladnom vodom;

2) police za odlaganje rublja, pribora i sredstava za čišćenje i održavanje smeštajnog

bloka.

3.2. Uslužni deo ugostiteljskog objekta za smeštaj

Član 81

Na prostorije uslužnog dela za ishranu i piće, odnosno prostorije uslužnog dela za piće

ugostiteljskog objekta za smeštaj, koji osim usluge smeštaja pruža i usluge pripremanja

i usluživanja hrane, pića i napitaka, primenjuju se odredbe člana 37. i čl. 53 – 64. ovog

pravilnika, koje se odnose na uslužni deo ugostiteljskog objekta za ishranu i piće.

Ugostiteljski objekat za smeštaj koji pruža usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i

napitaka, koji ima zajedničko kupatilo, zajedničke toalete odnosno zajedničku WC

kabinu za goste koji koriste usluge smeštaja, mora da ima poseban toalet u skladu sa

čl. 60 – 64. ovog pravilnika za goste koji koriste usluge ishrane i pića ili samo uslugu

pića.

3.2.1. Recepcija

Član 82

Ugostiteljski objekat za smeštaj mora da ima poseban prostor ili deo prostora za prijem

gostiju – recepciju, sa recepcijskim pultom za recepcionera i prostorom za goste.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugostiteljski objekti vrste kuća, soba, apartman i

seosko turističko domaćinstvo, ne moraju imati poseban prostor za prijem gostiju –

recepciju sa recepcijskim pultom za recepcionera i prostorom za goste, ako je

obezbeñena osoba za prijem gostiju.

Ime prezime i broj telefona osobe za prijem gostiju iz stava 2. ovog člana mora biti

vidno istaknuto u smeštajnim jedinicama ugostiteljskog objekta za smeštaj.

3.2.2. Smeštajne jedinice

Član 83

Smeštajne jedinice su: soba, porodična soba, apartman i kamp parcela.

 

Član 84

Soba je smeštajna jedinica u kojoj se gostu obezbeñuje boravak.

Vrste soba su: soba sa kupatilom i soba bez kupatila.

Sobe u kategorisanim ugostiteljskim objektima vrste hotel, motel, pansion, moraju imati

kupatila u svom sastavu.

Član 85

Soba u ugostiteljskom objektu za smeštaj mora da ima:

1) ležaj minimalnih dimenzija 90 x 190 cm ili francuski ležaj dimenzija 140 x 190 cm za

jednu osobu ili ležaj minimalnih dimenzija 160 x 190 cm za dve osobe;

2) madrac odgovarajuće ležajne površine u odnosu na dimenzije ležaja;

3) dva čaršava, ćebe (pokrivač) i jastuk po ležaju;

4) noćni ormarić ili policu uz svaki ležaj;

5) osvetljenje uz svaki ležaj;

6) prostirku pored svakog ležaja ukoliko pod nije u celini prekriven podnom oblogom;

7) orman s policama i odeljkom za vešanje odeće s najmanje četiri vešalice po ležaju;

8) sobni sto;

9) stolicu po ležaju;

10) korpu za otpatke;

11) uputstvo u slučaju opasnosti od požara;

12) pepeljaru, osim u sobama u kojima je istaknuta zabrana pušenja.

Pomoćni ležaj može da se postavi u sobu i koristi samo uz pristanak gosta.

Hostel i slični objekti sa više ležaja u sobi i krevetima na sprat, ne moraju da

ispunjavaju uslove iz stava 1. tač. 1), 4), 5), 7), 8) i 9) ovog člana.

Objekti iz stava 3. ovog člana moraju da imaju ležaj za jednu osobu najmanje dimenzija

190 x 80 cm i po svakom ležaju najmanje dve vešalice za odeću.

Član 86

Kupatilo u sastavu sobe mora da ima:

1) obezbeñenu prirodnu ili veštačku ventilaciju;

2) toplu i hladnu tekuću vodu;

3) ležeću ili tuš kadu;

4) umivaonik sa tekućom hladnom i toplom vodom;

5) policu za toaletni pribor;

6) ogledalo sa osvetljenjem;

7) utičnicu za električne aparate sa oznakom napona struje;

8) WC šolju sa daskom za sedenje i ispiranjem tekućom vodom;

9) držač peškira;

10) toalet papir na držaču;

11) korpu za otpatke;

12) vešalicu za odlaganje odeće;

13) pribor za čišćenje WC šolje ili na drugi način obezbeñeno čišćenje WC šolje;

14) osvetljenje koje se uključuje kod ulaza u kupatilo;

15) dva peškira po osobi;

16) čašu u higijenskoj foliji po osobi;

17) sapun po osobi ili tečni sapun.

Član 87

Soba bez kupatila, pored opreme iz člana 85. stav 1. ovog pravilnika mora da ima i:

1) najmanje dva peškira;

2) čašu u higijenskoj foliji po osobi;

3) sapun po osobi.

Soba bez kupatila koja ima umivaonik sa tekućom toplom i hladnom vodom, pored

opreme iz člana 85. stav 1. ovog pravilnika mora da ima i:

1) ogledalo sa osvetljenjem;

2) policu za toaletni pribor;

3) prostirku ispred umivaonika;

4) držač peškira;

5) najmanje dva peškira;

6) držač sapuna;

7) sapun po osobi;

8) čašu u higijenskoj foliji po osobi.

Član 88

Svaka soba mora da ima vrata od čvrstog materijala bezbednog za gosta sa

mogućnošću zaključavanja.

Sobe moraju da budu direktno osvetljene dnevnom svetlošću preko prozorskih otvora.

Prozor u sobi mora da zauzima najmanje 1/10 površine sobe i da ima zavesu i

neproziran zastor ili drugu vrstu zamračenja i zaštite od pogleda spolja.

Soba mora da ima centralno (plafonsko ili zidno) osvetljenje i utičnicu za električnu

energiju sa oznakom napona struje.

Pod u sobi mora da bude izrañen od materijala koji se lako čisti i održava.

Član 89

U ugostiteljskom objektu za smeštaj posteljina mora da se menja najmanje svaki sedmi

dan, peškiri najmanje svaki treći dan, kao i posle svake promene gosta.

Sobe moraju da se redovno čiste i spremaju.

Član 90

U ugostiteljskom objektu za smeštaj koji ima sobe bez kupatila, mora da bude

obezbeñeno zajedničko kupatilo. Broj zajedničkih kupatila je srazmeran broju ležajeva

u sobama bez kupatila i to:

1) do deset ležajeva jedno zajedničko kupatilo;

2) do 20 ležajeva najmanje dva zajednička kupatila;

3) na svakih daljih započetih deset ležajeva još jedno zajedničko kupatilo.

Član 91

Zajedničko kupatilo mora da ima:

1) obezbeñenu prirodnu ili veštačku ventilaciju;

2) toplu i hladnu tekuću vodu;

3) ležeću ili tuš kadu sa zaštitom od prskanja vode;

4) umivaonik sa tekućom hladnom i toplom vodom;

5) policu za toaletni pribor;

6) ogledalo sa osvetljenjem;

7) utičnicu za električne aparate sa oznakom napona struje;

8) WC šolju sa daskom za sedenje i ispiranjem tekućom vodom;

9) držače sapuna i peškira;

10) toalet papir na držaču;

11) korpu za otpatke;

12) vešalicu za odlaganje odeće;

13) pribor za čišćenje WC šolje.

Član 92

Zajedničko kupatilo iz člana 91. ovog pravilnika, ne mora da ima umivaonik i WC šolju

iz člana 91. tač. 4) i 8) ovog pravilnika, ako je obezbeñen poseban zajednički toalet,

odnosno zajednička WC kabina.

Broj zajedničkih toaleta odnosno zajedničkih WC kabina iz stava 1. ovog člana mora da

odgovara broju zajedničkih kupatila.

Zajednički toalet i zajednička WC kabina moraju da imaju:

1) obezbeñenu prirodnu ili veštačku ventilaciju;

2) WC šolju sa daskom za sedenje i ispiranjem tekućom vodom;

3) umivaonik sa tekućom hladnom i toplom vodom;

4) policu za toaletni pribor;

5) ogledalo sa osvetljenjem;

6) držače sapuna i peškira;

7) toalet papir na držaču;

8) korpu za otpatke;

9) vešalicu za odlaganje odeće;

10) pribor za čišćenje WC šolje.

Član 93

Podovi u kupatilu i toaletu odnosno WC kabini moraju da budu ravni, glatki, bez

oštećenja, otporni na habanje izrañeni od keramičkih pločica ili drugog čvrstog

vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava, a u podu mora da bude ugrañen

slivnik sa zaštitnom rešetkom.

Zidovi u kupatilu i toaletu odnosno WC kabini moraju da budu obloženi do visine od

1,50 m od poda keramičkim pločicama ili vodonepropusnim materijalom koji se lako

čisti i održava.

Ako je kupatilu i toaletu odnosno WC kabini obezbeñena prirodna ventilacija prozori

moraju da budu od neprozirnog stakla ili sa mogućnošću zaštite od pogleda spolja.

Vrata kupatila, toaleta odnosno WC kabine moraju da budu od čvrstog materijala sa

napravom za zaključavanje vrata.

Kupatilo, toalet odnosno WC kabina moraju da budu čisti i dezinfikovani.

Član 94

Porodična soba je smeštajna jedinica u kojoj se gostu obezbeñuje boravak u dve ili više

spavaćih soba sa ili bez predsoblja i kupatila.

Porodična soba mora ispunjavati uslove propisane u članu 85. ovog pravilnika, a

kupatilo u sastavu porodične sobe mora ispunjavati uslove propisane u članu 86. ovog

pravilnika.

Član 95

Apartman je smeštajna jedinica u kojoj se gostu obezbeñuje boravak, vrste apartman

sa kuhinjom, apartman bez kuhinje i apartman tipa “studio”.

Apartman sa kuhinjom se sastoji od prostorije za dnevni boravak, jedne ili više

prostorije za spavanje (spavaća soba), prostorije ili dela prostorije u okviru dnevnog

boravka za pripremanje hrane i ručavanje i kupatila.

Apartman bez kuhinje se sastoji od prostorije za dnevni boravak, jedne ili više prostorija

za spavanje (spavaća soba) i kupatila.

Apartman tipa “studio” se sastoji od jedne prostorije za dnevni boravak, spavanje,

pripremanje hrane i ručavanje i kupatila.

Dnevni boravak apartmana je opremljen garniturom za sedenje i televizorom.

Prostorija ili deo prostorije apartmana za pripremanje hrane i ručavanje je radna celina

koja se oprema sa termičkim ureñajem s najmanje dve ploče, sudoperom sa hladnom i

toplom vodom, frižiderom, kuhinjskim ormarićem, stolom i stolicama prema broju

kreveta. Opremanje posuñem za pripremanje i priborom za konzumiranje hrane, pića i

napitaka vrši se na zahtev gosta.

Prostorija ili deo prostora apartmana namenjen za spavanje mora ispunjavati uslove

propisane u članu 85. ovog pravilnika, a kupatilo apartmana mora ispunjavati uslove

propisane u članu 86. ovog pravilnika.

Član 96

Smeštajna jedinica u ugostiteljskom objektu za smeštaj na otvorenom je kamp parcela.

Kamp parcela je ureñena jedinica za postavljanje opreme za kampovanje minimalne

površine 30 m2

, označena brojem koji odgovara broju ili drugoj oznaci na planu za

orijentaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj na otvorenom. Slobodan prostor izmeñu

svake kamp parcele je 2,5 m. Udaljenost kamp parcele od interne saobraćajnice u

kampu je najmanje 1 m.

3.3. Posebni uslovi za ugostiteljske objekte za smeštaj na otvorenom

Član 97

Ugostiteljski objekat za smeštaj na otvorenom je funkcionalno organizovano i ureñeno

zemljište namenjeno za kampovanje gostiju.

Ugostiteljski objekat za smeštaj na otvorenom pruža usluge smeštaja u privremeno

postavljenoj opremi za kampovanje (auto kuća, šator, kamp prikolica, pokretna kućica

za odmor, šator-prikolica i dr.), kao i usluge parkiranja motornih vozila gostiju.

U ugostiteljskom objektu za smeštaj na otvorenom može se pružati i usluga smeštaja i

u stacioniranom objektu za smeštaj (kamp prikolica, kamp kućica bungalov i dr.).

Član 98

Ugostiteljski objekat za smeštaj na otvorenom mora da bude ograñen prirodnom ili

veštačkom ogradom i hortikulturno ureñen.

Površina za kampovanje je ureñeno (očišćeno od korenja, kamenja, lišća, otpadaka i

sl.) i ravno zemljište sa ograničenim nagibom koje omogućava brzo oticanje vode.

Oprema za kampovanje i stacionarni objekti za smeštaj moraju da budu postavljeni na

za to označenom mestu, kamp mestu ili kamp parceli.

Ukoliko je predviñena mogućnost paljenja vatre na otvorenom, to mesto u

ugostiteljskom objektu za smeštaj na otvorenom mora da bude označeno i obezbeñeno

u skladu sa propisima koji se odnose na protivpožarnu zaštitu.

Član 99

Ugostiteljski objekat za smeštaj na otvorenom prostoru mora da ima:

1) ulaznu kapiju i protivpožarni izlaz;

2) kontrolisan ulaz i čuvarsku službu;

3) plan za orijentaciju sa ucrtanim internim komunikacijama, numerisanim kamp

parcelama, objektima i ostalim sadržajima na ulazu, koji je osvetljen noću;

4) prostor ili prostoriju za prijem gostiju osvetljenu noću;

5) vidno istaknut kućni red, cenovnik usluga i opreme za iznajmljivanje na srpskom i

najmanje jednom stranom jeziku;

6) mogućnost priključaka za električnu energiju za najmanje 30% smeštajnih jedinica;

7) jednu pumpu ili česmu za vodu za piće sa fleksibilnim crevom, odvodom i istaknutom

oznakom namene na svakih 50 smeštajnih jedinica;

8) jednu slavinu nad umivaonikom sa tekućom toplom i hladnom vodom na svakih 20

smeštajnih jedinica;

9) jedan tuš sa tekućom toplom i hladnom vodom na svakih 75 smeštajnih jedinica;

10) jednu WC kabinu za žene u toaletu za žene i jednu WC kabinu za muškarce u

toaletu za muškarce sa tekućom vodom na svakih 30 smeštajnih jedinica, osvetljene

noću;

11) jednu slavinu nad praonikom za posuñe sa tekućom hladnom vodom na svakih 25

smeštajnih jedinica; jednu slavinu nad praonikom za posuñe sa tekućom toplom i

hladnom vodom na svakih 75 smeštajnih jedinica;

12) jednu slavinu nad praonikom za rublje sa tekućom hladnom vodom na svakih 50

smeštajnih jedinica i jednu slavinu nad praonikom za rublje sa tekućom toplom vodom

na svakih 100 smeštajnih jedinica;

13) kabinu za pražnjenje prenosivih hemijskih toaleta sa istaknutom oznakom namene

na srpskom i najmanje jednom stranom jeziku na svakih 100 smeštajnih jedinica,

vizuelno odvojenu od toaleta za goste, sa obezbeñenim pristupom za vozila za

pražnjenje i odvoz otpada.

U ugostiteljskom objektu za smeštaj na otvorenom može da se pruža usluga smeštaja i

u stacionarnom objektu za smeštaj iz člana 98. stav 3. ovog pravilnika, ukoliko je

stacionarni objekat za smeštaj opremljen najmanje ležajem dimenzija 190 x 80 cm.

Ugostiteljski objekat za smeštaj na otvorenom iz člana 9. stav 3. ovog pravilnika ne

mora da ispunjava uslove iz stava 1. tač. 3), 12) i 13) ovog člana.

Ugostiteljski objekat za smeštaj na otvorenom iz člana 9. stav 3. ovog pravilnika umesto

propisanog broja slavina iz stava 1. tačka 8) ovog člana mora da ima jednu slavinu nad

umivaonikom sa tekućom toplom i hladnom vodom na svakih 30 smeštajnih jedinica i

umesto propisanog broja slavina iz stava 1. tačka 11) ovog člana mora da ima jednu

slavinu nad praonikom za posuñe sa tekućom hladnom vodom na svakih 30 smeštajnih

jedinica i jednu slavinu nad praonikom za posuñe sa tekućom toplom i hladnom vodom

na svakih 30 smeštajnih jedinica.

3.4. Posebni uslovi za ugostiteljske objekte za smeštaj u domaćoj radinosti

Član 100

Objekti domaće radinosti kao ugostiteljski objekti su kuća, apartman i soba u kojima se

pružaju ugostiteljske usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka

gostima smeštenim u objektu domaće radinosti.

Član 101

Ugostiteljski objekti za smeštaj u domaćoj radinosti, u kojima se pružaju usluge

pripremanja i usluživanja hrane i pića gostima smeštenim u objektu domaće radinosti,

moraju da imaju kuhinju koja odgovara potrebama ponude, odnosno asortimanu jela,

pića i napitaka i broju konzumnih mesta, kao i obezbeñenu prostoriju odnosno prostor

za usluživanje.

Član 102

U ugostiteljskim objektima za smeštaj u domaćoj radinosti mogu se usluživati hrana i

piće pripremljeni na drugom mestu.

Usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka mogu se vršiti izvan

ugostiteljskog objekta domaće radinosti, u posebnom objektu koji je u njegovoj

neposrednoj blizini.

Ugostiteljski objekti domaće radinosti u kojima se vrši usluživanje hrane i pića

pripremljenih na drugom mestu, moraju imati prostoriju odnosno prostor za prijem i

kratkoročno skladištenje hrane iz člana 44. ovog pravilnika.

Član 103

Pripremanje hrane, pića i napitaka u ugostiteljskom objektu vrste kuća ili apartman gost

može vršiti samostalno, ukoliko kuća ili apartman ima prostoriju ili deo prostorije za

pripremanje hrane i ručavanje koja mora biti opremljena sa:

1) sudoperom sa tekućom toplom i hladnom vodom;

2) rashladnim ureñajem za čuvanje hrane i pića;

3) termičkim ureñajem za kuvanje sa najmanje dve ploče;

4) kuhinjskim elementima sa posebnim odeljcima i policama za odlaganje namirnica,

posuña i pribora za pripremanje, servisiranje i konzumiranje hrane, pića i napitaka;

5) posuñem za pripremanje hrane, pića i napitaka, priborom za konzumiranje hrane,

pića i napitaka prema broju ležaja;

6) priborom za pranje i brisanje posuña;

7) higijenskom posudom za otpatke;

8) trpezarijskim stolom i stolicama prema broju ležaja, stolnjakom ili pojedinačnim

podmetačima, papirnim ili platnenim salvetama.

Član 104

Ukoliko se usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka vrše izvan

ugostiteljskog objekta domaće radinosti, u posebnom objektu koji je u njegovoj

neposrednoj blizini, posebni objekat mora da ima najmanje jedan toalet za goste u

neposrednoj blizini prostorije odnosno prostora za usluživanje hrane i pića, i to

zajednički za žene i muškarce, koji se sastoji od jedne WC kabine.

WC kabina iz stava 1. ovog člana mora ispuniti uslove koji su propisani u članu 62.

ovog pravilnika i mora biti opremljena elementima predprostora koji su propisani u

članu 63. stav 1. ovog pravilnika.

Član 105

Sobe, kupatila i toaleti ugostiteljskih objekata za smeštaj u domaćoj radinosti moraju

ispunjavati uslove iz čl. 85. i 86. ovog pravilnika, odnosno iz čl. 87, 90, 91. i 92. ovog

pravilnika.

Apartman kao vrsta ugostiteljskog objekta za smeštaj u domaćoj radinosti mora

ispunjavati i uslove iz člana 95. ovog pravilnika.

Sobe u ugostiteljskim objektima za smeštaj u domaćoj radinosti moraju da se redovno

čiste i spremaju.

U sobi ugostiteljskog objekta za smeštaj u domaćoj radinosti posteljina mora da se

menja najmanje svaki sedmi dan, peškiri najmanje svaki treći dan, kao i posle svake

promene gosta.

Kupatila ugostiteljskog objekta za smeštaj u domaćoj radinosti moraju da se redovno

čiste i dezinfikuju.

Član 106

Ugostiteljski objekat domaće radinosti u kojem lice koje pruža usluge, odnosno radno

angažovani kod lica koje pruža usluge, stanuje u istom objektu i u okviru prostorija za

stanovanje ima obezbeñene prostorije za svoje sanitarne, higijenske i druge potrebe,

ne mora imati posebne pomoćne prostorije koje služe za sanitarne, higijenske i druge

potrebe zaposlenog osoblja.

Ugostiteljski objekat iz stava 1. ovog člana mora imati servisno-tehničke prostore, a

umesto magacina može imati ostavu za skladištenje hrane, pića i predmeta opšte

upotrebe.

Ostava iz stava 2. ovog člana mora da bude organizovana u zavisnosti od vrste i

količine hrane, pića i predmeta opšte upotrebe koji se skladište u njoj i opremljena

odgovarajućim policama.

Član 107

Ugostiteljski objekti za smeštaj u domaćoj radinosti moraju ispunjavati i standarde u

skladu sa propisom kojim se ureñuju standardi za kategorizaciju ugostiteljskih objekata

za smeštaj.

3.5. Posebni uslovi za ugostiteljski objekat za smeštaj vrste seosko turističko

domaćinstvo

Član 108

Seosko turističko domaćinstvo u kojem se pružaju usluge pripremanja i usluživanja

hrane, pića i napitaka mora imati kuhinju i prostoriju odnosno prostor za usluživanje.

U kuhinji seoskog turističkog domaćinstva gosti mogu samostalno pripremati hranu.

U seoskom turističkom domaćinstvu u kojem se pružaju usluge ishrane i pića, ove

usluge se mogu pružati i na otvorenom prostoru.

Član 109

Kuhinja za pripremanje hrane i prostor za usluživanje mora da ima prostoriju ili deo

prostorije za pripremanje hrane i ručavanje koja mora biti opremljena sa:

1) sudoperom sa tekućom toplom i hladnom vodom;

2) rashladnim ureñajem za čuvanje hrane i pića;

3) termičkim ureñajem za kuvanje sa najmanje dve ploče;

4) kuhinjskim elementima sa posebnim odeljcima i policama za odlaganje namirnica,

posuña i pribora za pripremanje, servisiranje i konzumiranje hrane, pića i napitaka;

5) posuñem za pripremanje hrane, pića i napitaka, priborom za konzumiranje hrane,

pića i napitaka prema broju ležaja;

6) priborom za pranje i brisanje posuña;

7) higijenskom posudom za otpatke;

8) trpezarijskim stolom i stolicama prema broju ležaja, stolnjakom ili pojedinačnim

podmetačima, papirnim ili platnenim salvetama.

Član 110

Ugostiteljski objekat seoskog turističkog domaćinstva, u kojem se pružaju ugostiteljske

usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u posebnoj prostoriji za

usluživanje hrane i pića, mora da ima najmanje jedan toalet za goste u neposrednoj

blizini prostorije odnosno prostora za usluživanje hrane i pića, i to zajednički za žene i

muškarce, koji se sastoji od jedne WC kabine.

Član 111

Smeštajne jedinice seoskog turističkog domaćinstva su sobe sa ili bez kupatila.

Član 112

Soba u seoskom turističkom domaćinstvu mora da ima:

1) ležaj ili francuski ležaj;

2) madrac odgovarajuće ležajne površine u odnosu na dimenzije ležaja;

3) dva čaršava, ćebe (pokrivač) i jastuk po ležaju;

4) orman za odeću ili najmanje dve vešalice po ležaju;

5) sobni sto i stolicu po ležaju;

6) korpu za otpatke;

7) pepeljaru, osim u sobama u kojima je istaknuta zabrana pušenja.

Sobe seoskog turističkog domaćinstva moraju da se redovno čiste i spremaju.

U sobi seoskog turističkog domaćinstva posteljina mora da se menja najmanje svaki

sedmi dan, peškiri najmanje svaki treći dan, kao i posle svake promene gosta.

Član 113

Kupatilo u seoskom turističkom domaćinstvu ima:

1) obezbeñenu prirodnu ili veštačku ventilaciju;

2) toplu i hladnu tekuću vodu;

3) ležeću ili tuš kadu;

4) umivaonik sa tekućom hladnom i toplom vodom;

5) policu za toaletni pribor i ogledalo;

6) utičnicu za električne aparate sa oznakom napona struje;

7) WC šolju sa daskom za sedenje i ispiranjem tekućom vodom;

8) držač za peškir;

9) toalet papir;

10) korpu za otpatke;

11) vešalicu za odlaganje odeće;

12) pribor za čišćenje WC šolje ili na drugi način obezbeñeno čišćenje WC šolje;

13) osvetljenje koje se uključuje kod ulaza u kupatilo;

14) čašu u higijenskoj foliji po osobi.

Kupatilo u seoskom turističkom domaćinstvu mora da se redovno čisti i dezinfikuje.

Član 114

Seosko turističko domaćinstvo u kome lice koje pruža usluge, odnosno radno

angažovani kod lica koje pruža usluge, stanuje u istom objektu i u okviru prostorija za

stanovanje ima obezbeñene prostorije za svoje sanitarne, higijenske i druge potrebe,

ne mora imati posebne pomoćne prostorije koje služe za sanitarne, higijenske i druge

potrebe zaposlenog osoblja.

Ugostiteljski objekat iz stava 1. ovog člana mora imati servisno-tehničke prostore, a

umesto magacina može imati ostavu za skladištenje hrane, pića i predmeta opšte

upotrebe.

Ostava iz stava 2. ovog člana mora da bude organizovana u zavisnosti od vrste i

količine hrane, pića, predmeta opšte upotrebe koja se skladišti u njoj i opremljena

odgovarajućim policama.

Član 115

Ukoliko se u okviru seoskog turističkog domaćinstva čuvaju domaće životinje, objekti u

kojima se čuvaju domaće životinje moraju da budu fizički i vidno odvojeni od objekta u

kojem se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića.

Objekti iz stava 1. ovog člana moraju da budu postavljeni na lokaciji koja je dobro

provetrena da ne bi dolazilo do širenja neprijatnih mirisa u objekat u kojem se pružaju

usluge smeštaja, ishrane i pića.

Član 116

Ugostiteljski objekat za smeštaj vrste seosko turističko domaćinstvo mora ispunjavati i

standarde u skladu sa propisom kojim se ureñuju standardi za kategorizaciju

ugostiteljskih objekata za smeštaj.

  1. Posebni uslovi za ketering objekat

Član 117

Ketering objekat mora da ima kuhinju, magacine, pomoćne prostorije i servisnotehničke prostorije u skladu sa odredbama čl. 41. i 42. i čl. 45 – 52. ovog pravilnika.

Ketering objekat, mora da ima i:

1) opremu potrebnu za dostavu jela i pića i napitaka;

2) opremu potrebnu za posluživanje jela i pića i napitaka na mestu dostave (ako je

posluživanje uključeno u uslugu);

3) posebne sudopere za pranje transportnog posuña;

4) dostavno vozilo.

Usluge keteringa mogu obavljati ugostiteljski objekti koji pružaju usluge pripremanja i

usluživanja hrane, pića i napitaka bez obzira na vrstu, ako ispunjavaju uslove propisane

ovim članom.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 118

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o

minimalnim tehničkim i sanitarno-higijenskim uslovima za ureñenje i opremanje

ugostiteljskih objekata (“Službeni glasnik RS”, broj 41/10) koje se odnose na

razvrstavanje ugostiteljskih objekata i na minimalno tehničke uslove za ureñenje i

opremanje ugostiteljskih objekata, odredbe Pravilnika o načinu pružanja ugostiteljskih

usluga u pokretnom objektu i o minimalnim tehničkim, sanitarno-higijenskim i

zdravstvenim uslovima koje mora da ispunjava pokretni objekat u kojem se pružaju

ugostiteljske usluge (“Službeni glasnik RS”, broj 41/10) koje se odnose na način

pružanja ugostiteljskih usluga i na minimalno tehničke uslove koje mora da ispunjava

pokretni objekat u kojem se pružaju ugostiteljske usluge i odredbe Pravilnika o

minimalnim tehničkim i sanitarno-higijenskim uslovima za pružanje ugostiteljskih usluga

u domaćoj radinosti i u seoskom turističkom domaćinstvu (“Službeni glasnik RS”, broj

41/10) koje se odnose na minimalno tehničke uslove za ureñenje i opremanje

ugostiteljskih objekata u domaćoj radinosti i u seoskom turističkom domaćinstvu.

Član 119

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom

glasniku Republike Srbije”.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku

Republike Srbije”.

* * * * * * * * * * * * * *

– propis objavljen u „Službenom glasniku RS“ br. 48/2012 od 10.05.2012.godine a stupio na snagu

18.05.2012. godine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top